Fördelar med att nischa dig som virtuell assistent!

Fördelar med att nischa dig som virtuell assistent!

hitta din nisch nischa dig som virtuell assistent nischa din business virtuell assistent May 17, 2022

Om du funderar på att bli virtuell assistent eller är ny i jobbet så känner du dig kanske förvirrad över vad du kan eller ska jobba med. Det kan vara lätt överväldigande att läsa och höra om att yrket är så brett. Grattis, du är fullkomligt normal, hur jobbigt det än är!

Det är som sagt inte konstigt alls eftersom virtuell assistent kan rymma allt från att jobba med administration (t.ex. kundservice på olika sätt, boka resor), ekonomi, utföra research, skriva copy (säljtexter) till att sälja grafiska tjänster för hemsidor och liknande.

Du tänker kanske "jaha, men vad ska just JAG göra?" och det är en utmärkt utgångspunkt! Att fokusera på vad DU kan erbjuda för tjänster och expertis på distans, som du dessutom gillar att jobba med. Här kommer din nisch in i bilden. 

 Vad är en nisch?

I korta drag betyder nisch att göra en avgränsning. En specialisering. Du zoomar in på något eller några specifika tjänster och kompetenser som du erbjuder dina kunder. 

Som nämndes inledningsvis är ett riktigt bra tips att ringa in det du tycker är roligt att göra, för det är ofta det vi blir bra på. Och om du inte redan är riktigt vass så har du alla möjligheter att bli det när du fokuserar på en eller få saker. Något som givetvis går att utföra på distans oavsett var dina (framtida) kunder finns, vilket är en av de fina sakerna med att arbeta som virtuell assistent.

Varför ska du nischa dig som virtuell assistent?

Några skäl till varför specialisering kan göra ditt jobb enklare:

  • Tydlighet för kunder: de vet direkt vad du gör och om det är den kompetensen de behöver och de kan enklare hänvisa även andra till dig
  • Tydlighet för dig: du vet vad du ska och behöver fokusera på, både i det löpande arbetet men också och när det kommer till vidareutbildning och liknande
  • Enklare att marknadsföra: du sticker ut mer när du visar att ditt fokus är på en viss typ av tjänster och kan enklare framstå som en "expert" 
  • Trygghet: både du och kunderna vet vad du kan och gör  

 

Om det fortfarande känns svårt att tänka ut en nisch för ditt arbete som virtuell assistent, oroa dig inte. Du kan självklart börja brett om du vill och med tiden kommer du garanterat att märka vad det är som lockar dig mest, vad kunderna efterfrågar oftast och så vidare. Men om du känner att du behöver en hjälpande hand i detta kan du kolla in min kurs Bli virtuell assistent för där får du lära dig mer om hur du kan tänka kring nisch och drömkund.

Ha en fin dag!

Allt gott från Malin Björnell